De laatste editie van het archeologietijdschrift Schatrijk is nu beschikbaar. In deze editie staat de Rede van Texel centraal, al eeuwenlang een belangrijk logistiek knooppunt voor de Nederlandse scheepvaart.

Het magazine is onlangs in Oosterland gepresenteerd door het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland. Jelle Beemsterboer gedeputeerde Cultureel erfgoed schreef het voorwoord. Hij overhandigde het 1e exemplaar aan Fotigui Camara, Rikus Kieft en Robert Leever, wethouders van de gemeenten Den Helder, Texel en Hollands Kroon.   

Schatrijk is te downloaden via de website van Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland of als papieren versie verkrijgbaar bij het provinciaal Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. 

Rede van Texel in laatste editie Schatrijk

Verhalen van wrakken

Een rede is een beschutte plek uit de wind waar schepen voor anker gaan. Vroeger lagen wel honderden schepen bij de Rede van Texel. Een aantal ligt daar nog altijd maar dan op de bodem, gezonken tijdens zware stormen. 

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer: “Deze vaak nog gave en goed geconserveerde wrakken worden aangetast door erosie waardoor de zeldzame wrakken langzaam maar zeker verloren gaan. Als we nu niets doen, verliezen we binnen enkele decennia talrijke schatten uit de Nederlandse geschiedenis.”

In de nieuwste editie van Schatrijk staan de verhalen van deze wrakken, hun geschiedenis, de archeologie van het gebied, de huidige bedreigingen en wat er nodig is om dit bijzondere erfgoed voor de toekomst te behouden. 

Schatrijk magazine 

Schatrijk is voor medewerkers en bestuurders van gemeenten en de provincie, en voor alle anderen die benieuwd zijn naar erfgoed en de rol van overheden binnen de erfgoedzorg. Het tijdschrift wordt uitgebracht ter promotie van het archeologisch erfgoed in Noord-Holland en staat steeds in het teken van een archeologisch gebied. Eerdere edities gaan over West-Friesland, het Oer-IJ, de Gooi- en Vechtstreek, Waterland, Wieringen, het Noordelijk en Zuidelijk Duingebied en zijn online te lezen via de website van het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland.  

Nationale aanpak

Door de verandering van de stroming in de Waddenzee ontstaan er diepe geulen die zich langzaam verplaatsen. Zo spoelen steeds meer waardevolle scheepswrakken weg. Als er nu geen actie wordt ondernomen, verdwijnen er binnen 20 jaar vele schatten uit de Nederlandse geschiedenis. Provincie Noord-Holland wil voorkomen dat Nederlands maritiem erfgoed verloren gaat en pleit voor een nationale aanpak.

Lees meer over de scheepswrakken en vondsten van de Waddenzee in magazine &Holland