Noord-Holland ontvangt van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN) een bedrag van € 7,9 miljoen voor het oplossen van PAS-melders.

Dat is het volledige bedrag dat de provincie begin oktober aanvroeg. Het geld is beschikbaar voor alle erkende PAS-melders in Noord-Holland.

Tractor bij zonsondergang.

In mei startte Noord-Holland met het werk om voor alle Texelse PAS-melders een oplossing te vinden. Dat doet de provincie samen met het ministerie van LVVN en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord en in afstemming met LTO-Noord. De afgelopen maanden hebben zaakbegeleiders van LVVN gesprekken gehad met ondernemers en een beeld gevormd van wat zij nodig hebben. In het vervolg hierop zal ook gewerkt worden aan het oplossen van de andere PAS-melders in de provincie.

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (Landbouw): “Wij maken nu een regeling zodat PAS-melders subsidie bij ons kunnen aanvragen. PAS-melders kunnen geld aanvragen voor 4 mogelijke oplossingen. De ondernemer kan met de subsidie bijvoorbeeld stikstofrechten(deels) kopen en kan het geld gebruiken om geheel of deels om te schakelen naar een ander soort bedrijfsvoering. Ook kunnen we het geld inzetten om mee te helpen een bedrijf te verplaatsen of om mee te helpen de stikstofuitstoot te verminderen door bijvoorbeeld innovaties.”

De subsidieregelingen dragen bij aan de oplossing van de PAS-melders in de hele provincie maar zijn enkel puzzelstukjes in de maatwerkoplossingen van de ondernemers. Per bedrijf zal verschillen of en zo ja hoe de regelingen het beste toe te passen zijn. Met Texel doet de provincie ervaringen op die daarna helpen voor de rest van de provincie, al kunnen individuele PAS-melders ook al werken aan het oplossen van hun situatie met een van de regelingen. Naar verwachting gaan de subsidieregelingen, na vaststelling door Gedeputeerde Staten in januari 2025 open.

Juiste natuurvergunning

PAS-melders zijn agrarische en industriële bedrijven die buiten hun schuld om niet de juiste natuurvergunning hebben. Tot 2019 was het voldoende om een uitbreiding of wijziging van hun bedrijf te melden onder het toenmalige Programma Aanpak Stikstof (PAS) van het Rijk. Als de stikstofneerslag van hun activiteiten onder de drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar bleef, hoefden zij daarvoor geen natuurvergunning aan te vragen. 

Halverwege 2019 verklaarde de Raad van State het PAS ongeldig, omdat het niet voldoet aan de Europese Vogel- en habitatrichtlijnen. Daardoor zijn deze bedrijven, hoewel ter goeder trouw, formeel in overtreding.