Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Daniël de Moel van de PVV.

Statenlid in beeld: Daniël de Moel (PVV)

Waarom ben je Statenlid geworden?

Dat is niet doelbewust gegaan. Een vriend van mij – Marco Deen, die fractievoorzitter was bij de gemeente Zandvoort en de provincie – vroeg of ik voor Zandvoort lijstduwer wilde zijn. Dat was 4 jaar geleden. En als je bij de PVV op de lijst komt, dan heb je eerst een gesprek om te kijken of je geschikt bent. Dat was met Marjolijn Faber, de huidige minister van Asiel en Migratie. Zij vroeg: “Wil je niet bij de provincie actief worden?” Toen ben ik de cursus ‘politiek actief’ van de provincie gaan doen en daar werd ik heel enthousiast van. Bij de verkiezingen van 2023 kwam ik op de 5e plek te staan van de lijst. Dat jaar deed de BBB het heel goed en de PVV kreeg 3 zetels. Toen ben ik duo-commissielid geworden. Dan kan je goed kijken hoe het reilt en zeilt bij Provinciale Staten. Bij de landelijke verkiezingen deed de PVV het daarna heel goed. De nummer 1 en 4 bij de provincie gingen naar de Tweede Kamer, waardoor ik doorschoof en Statenlid werd. Zo is het gegaan. Heel snel. 

Hoe bevalt het werk als volksvertegenwoordiger? 

Het bevalt me heel erg goed! Ik krijg er energie van en het kost me niet veel moeite. Er gaat wel veel tijd in zitten. Een Statenlid krijgt te weinig tijd om zich goed voor te bereiden. Het gaat ook heel snel. Als de agenda van de Provinciale Statenvergadering bekend wordt, heb je 2 weken om voor te bereiden en het zijn dikke dossiers. Dat speelt vooral als je een kleine fractie hebt. Hoe kleiner de fractie, hoe harder je moet werken. Gelukkig hebben we wel fractiemedewerkers. Het gaat hier echt over belangrijke dingen. Ik word nu ingewerkt om te kijken of het wat voor mij is om fractievoorzitter te worden. Ik ben iedere maandag in het fractiehuis.

Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland? 

Kijk, het woningtekort is een groot probleem. Het antwoord is: er moeten meer betaalbare bejaardenwoningen komen, aanleunwoningen. Waardoor ik denk dat er dan weer doorstroming komt en er gezinswoningen vrijkomen. De provincie heeft ongeveer 90 miljoen euro beschikbaar om het ambtelijk apparaat in werking te zetten om een adviserende rol te hebben en om de uitgifte van vergunningen te versnellen. Er is veel geld vrijgemaakt om de zaak los te trekken. 

Over Daniël de Moel 

Daniël is 55 jaar oud en woont in Vijfhuizen. Met zijn vriendin verblijft hij rond de zomer een half jaar op de camping de Lakens. Uit een eerder huwelijk heeft hij een zoon. Hij heeft ook een kleinkind en er is een tweede op komst. Daniël vindt het heerlijk om opa te zijn. Hij heeft zijn hele leven in de bouw gewerkt als allround vakman. Zijn hobby is vissen. Jaarlijks gaat hij daarvoor naar het buitenland. Hij houdt ook van motorrijden en rijdt op een Harley, een fatbike.