Provinciale Staten hebben de Noord-Hollandse Klimaataanpak vastgesteld. Daarmee start de inzet om te komen tot 55% CO2-reductie in 2030.
Op 30 september hebben Provinciale Staten ingestemd met de Noord-Hollandse Klimaataanpak. Met het huidige klimaatbeleid wordt in Noord-Holland in 2030 30% minder CO2 uitgestoten dan in 1990. Terwijl onze doelstelling is om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten. De Noord-Hollandse Klimaataanpak is een verzameling van maatregelen die de provincie al neemt om dat gat van 8 megaton te dichten en te zorgen dat we onze klimaatdoelen gaan halen.
Rosan Kocken
Met het vaststellen van de Noord-Hollandse Klimaataanpak gaan we op alle onderwerpen, van industrie tot landbouw en van mobiliteit tot woningbouw, op dezelfde manier meten en bijhouden of we genoeg CO2-uitstoot verminderen.
Door middel van data en een adaptief beleidsproces kunnen we gericht bijsturen, waardoor we grip krijgen op de samenhang tussen beleid en maatregelen. Hierin is de provincie Noord-Holland een van de koplopers, en daar zijn we best trots op.
Op alle vlakken actie
Om onze doelen te halen, staat duurzame energieopwekking centraal. Daarbij richten we ons op het vergroten van duurzame energiebronnen en het moderniseren van het elektriciteitsnetwerk. Een toekomstbestendige energie-infrastructuur is essentieel voor het succes van de energietransitie in alle sectoren.
Een ander speerpunt is energiebesparing. Onder meer door de energiebesparingplicht bij bedrijven te handhaven, zorgen we dat we energiebesparing actief stimuleren. Die plicht houdt voornamelijk in dat alle energiebesparende maatregelen die bedrijven in 5 jaar of minder terugverdienen, verplicht genomen moeten worden. Je kunt dan denken aan isolatiemaatregelen of het toepassen van schakelaars op apparatuur.
Op het gebied van mobiliteit stimuleren we de overstap naar elektrisch rijden, breiden we het openbaar vervoer uit en investeren we bijvoorbeeld in fietsinfrastructuur. Ook worden concrete stappen genomen om huizen en gebouwen te verduurzamen met isolatie, warmtepompen en duurzame energiebronnen voor verwarming.
De provincie zet zich in voor het verminderen van de CO2-uitstoot van industrie en bedrijven door het stimuleren van energie-efficiëntie en de overgang naar duurzame energiebronnen. In de landbouw worden duurzame landbouwmethoden bevorderd en maatregelen genomen om broeikasgasuitstoot te reduceren. Zo draagt iedere sector bij aan het behalen van de Klimaatdoelen. Daarom heb ik het gesprek met de Staten ook niet alleen gevoerd, maar gezamenlijk met mijn collega-gedeputeerden Jelle Beemsterboer en Jeroen Olthof.
Vervolg
De belangrijkste stap is gezet; we hebben een aanpak vastgesteld hoe we de klimaatambities gaan halen. De eerstvolgende stap is om inzichtelijk te maken hoe we ervoor staan in Noord-Holland. Dit doen we door middel van de Provinciale Klimaat- en Energieverkenning (pKEV). Hieruit moet blijken in hoeverre we onze doelstellingen gaan halen met ons huidige beleid. We maken per onderwerp de CO2-reductie inzichtelijk. De eerste resultaten hiervan verwachten we begin 2025.
Als blijkt dat we moeten bijsturen, stellen we als college een pakket maatregelen per onderwerp vast om bij te sturen. De verkenning wordt op dit moment opgesteld, en de verkenning en mogelijk aanvullende maatregelen worden in februari in het college besproken en daarna voorgelegd aan Provinciale Staten. Dat is ook het moment waarop Statenleden weer kunnen reageren en inwoners kunnen inspreken over aanvullende maatregelen.
Nu we weten hoe we gaan meten, is het tijd voor actie. Elke 2 jaar kunnen we laten zien wat wij hebben bereikt en hoe we in de jaren daarna met het klimaatbeleid aan de slag gaan. Zo kunnen we blijven bijsturen op onze klimaatdoelen naar 2030 en doorkijken naar 2050.
De vergadering van Provinciale Staten terugkijken kan via de website.